Tuesday, July 28, 2015

Posted by NAAE Admin on 8:11 AM 1 comment

Jejaka yang hanya dikenali sebagai Mujahid Altercronic ini berkongsi pengalaman yang ramai ahli group menyaksikan sebagai ILMU yang sangat penting buat mereka yang mempunyai eczema

Dia menulis di statusnya :
Alhamdulillah, saya pernah up status tentang penyakit eczema sembuh dengan izin ALLAH, hari ini saya akan kongsikan supaya menjadi bekalan ilmu bermanfaat pada saya satu hari nanti.

eczema adalah satu penyakit yang disebabkan sistem imune yang lemah, organ paru paru yang lemah dan sistem penghadaman yang tidak bekerja dengan sempurna. gabungan daripada keadaaan ini maka timbullah penyakit kulit eczema / psorisis. jadi bagaimana saya merawat penyakit ini.

dalam masa saya mencari penawar eczema ini saya banyak bertanya pada pengamal2 perubatan alternatif ttg punca penyakit ini, bila saya bertanya pengamal homeopathy mereka nyatakan ia berpunca dari usus, bila ditanya kepada pengamal akupuntur, menyatakan ia berpunca dari paru paru yang lemah, bila dirujuk pengamal alopahy maka ia berpunca dari sistem imune badan yang lemah.. maka saya gabungkan sahaja ketiga2 info ini.

maka bagaimana saya menguatkan sistem imune, menguatkan paru paru dan merawat sistem pencernaan/usus saya.. mudah sahaja..

untuk sistem imune saya amalkan habbatusauda 1ml pagi/petang
menguatkan sistem paru paru/lung dengan akupuntur
membaiki sistem pencernaan dengan juicer

Sistem Imune
saya memang sudah lama amalkan habbatusauda sejak 5 tahun yang lalu, namun eczema makin teruk, pada mulanya saya agak patah semangat untuk teruskan, tp bila menceburkan diri dalam dunia perubatan, baru saya tahu sesuatu penyakit itu wujud akibat kegagalan/kelemahan beberapa organ, dan ubat juga perlu dos yang betul dan pengambilan pada waktu yang betul.

Sistem pernafasan / paru paru /lung
selama hampir setahun menceburi diri dalam bidang akupuntur, saya berusaha memperbaiki sistem aliran darah dan menguatkan organ organ yg lemah, antara kelebihan akupuntur adalah mampu melemah dan menguatkan organ..

Sistem pencernaan
Pertama sekali saya tahu mengetahui bahawa sistem pencernaan/usus ada kaitan dengan penyakit kulit apabila saya sering ikut FB dr Dr. Suriyakhatun, banyak status dalam fb nya menekankan kesihatan usus amat berkaitrapat dengan penyakit kulit terutama eczema. dalam kes ini saya banyak amalkan juice yang baik utk pencernaan seperti lobak merah, pisang, betik, lidah buaya, lemon. juice juga telah menjadi minuman utama setiap hari.. , saya juga mengamalkan cuka epal sebelum tidur

Alhamdulillah , kulit yang mengalami eczhema semakin hari semakin baik dan kini kulit semakin cantik, bibir sentiasa basah, tidak kering seperti dulu, selesema dan demam sudah jarang, tekanan darah semakin stabil dan tidur lebih lena.. cuba bezanya sekarang hidung semakin sensitif dengan bau bauan, tidak seperti sebelum ini.. mungkin sistem pernafasan / respiratori semakin baik bebanding sebelum ini..

kini saya dalam proses membantu anak saudara yang mengalami masalah eczema juga.. namun sedang mencari pedekatan yang sesuai dengan kanak kanak..

semoga bermanfaat

1 comments:

Zubayr Ahmad said...

Alhamdulillah Tuan sudah sembuh. Sy sedang struggle lagi dgn eczema satu badan ni. Sedang Tuan amalkan juice, habatussauda dgn akupuntur ni, Tuan makan pantang ikut eczema diet ke? Atau makan macam biasa je?

Terima Kasih