Sunday, July 28, 2013

Posted by NAAE Admin on 12:37 AM 1 comment
Doktor memberitahu anda bahawa steroid sahaja menyebabkan kesan sampingan selepas bertahun-tahun.

Tetapi penyelidikan baru menunjukkan bahawa kerosakan yang kekal adalah serta-merta dan dahsyat. Berikut adalah cara untuk mengelakkan ia.

Abad ini steroid semakin popular, sama popularnya dengan antibiotik bukan kerana kebaikannya tetapi sebagai ubat-ubatan di dalam beg hitam doktor anda yang paling disalahgunakan. Tidak ada keraguan bahawa penemuan steroid setengah abad yang lalu adalah satu kemajuan besar dalam bidang perubatan sebagai penyelamat kehidupan bagi orang-orang seperti Presiden John F Kennedy, yang mengalami penyakit Addison, penyakit kelenjar adrenal yang menyebabkan pengeluaran hormon yang tidak mencukupi. Steroid meniru tindakan kelenjar adrenal, pengatur yang paling berkuasa dalam metabolisme umum badan. John Stirling, pengarah syarikat Biocare vitamin, telah memberi kredit kursus kepada steroid (tiga suntikan)mampu memulakan sistem adrenal yang gagal selepas kejutan anaphylactic dan menyelamatkan nyawa beliau. Masalahnya ialah, seperti antibiotik, steroid muncul menjadi 'penawar' yang ajaib. Pesakit dengan artritis yang melumpuhkan atau asma seolah-olah menjadi lebih baik serta-merta dengan pemberian steroid.

Lelah, bengkak, kesakitan hilang. Jadi doktor beralih kepada steroid sebagai barisan pertama, dan bukannya solusi terakhir, barisan serangan disebabkan kesan-kesan anti-radang dan anti-alergi mereka.

Seperti antibiotik, apa yang pernah dikhaskan untuk kecemasan yang melampau kini digunakan pada kondisi yang paling remeh. Steroid kini diserahkan semudah antibiotik, walaupun untuk bayi, pada tanda pertama apa-apa pun keradangan. Dadah terbaru bersedia untuk menggantikan "gripe water" contohnya untuk bayi yang mengalami croup iaitu steroid Budesonide; hydrocortisone dimasukkan ke dalam ubat-ubatan atas kaunter terkini untuk buasir. Steroid di dalam kebanyakan ubat-ubatan OTC (di atas kaunter) untuk sakit kulit, dan dianggap sebagai ubat pilihan untuk asma, ekzema, arthritis, masalah belakang, masalah usus seperti ulser kolitis-sesungguhnya, bagi mana-mana dan semua keradangan atau reaksi alahan dan pencarian untuk kegunaan baru masih di cari, di kaji dan di cipta. Begitu juga penyakit Addison, di mana steroid bertindak sebagai terapi penggantian kortison seperti insulin diberikan kepada pesakit kencing manis.

Jauh daripada menjadi dadah hairan 'menyembuhkan semua', steroid tidak boleh menyembuhkan satu keadaan tunggal. Apa yang mereka lakukan adalah menyekat keupayaan badan untuk bertindak balas secara normal. Dalam beberapa contoh, penindasan jenis ini akan memberikan badan peluang untuk pulih dengan sendirinya. Tetapi lebih kerap sebenarnya, kesannya adalah serta-merta, buruk dan kerosakan yang kekal. Dan hanya kini kita menyedari betapa cepatnya kerosakan boleh berlaku. Walau apa pun yang doktor kata bahawa steroid hanya mempunyai kesan sampingan selepas bertahun-tahun digunakan, dos yang selamat sebenarnya TIDAK PERNAH WUJUD

Kajian menunjukkan bahawa steroid menyebabkan kesan kekal dan melemahkan selepas dos tunggal (dos pertama). 'Steroid adalah mungkin yang paling "kotor dan tidak senonoh" dalam ubat-ubatan moden, "kata John Mills, bekas profesor perubatan di Universiti California, San Francisco dan ketua penyakit berjangkit di Hospital Besar San Francisco. .......

APA DOKTOR TIDAK BERITAHU PADA ANDA, VOLUME 7 BILANGAN 2, MEI 1996.

Kerosakan jangka panjang: cepat dan sangat kotor

Steroid tidak mengambil masa yang lama untuk merosakkan sistem anda, seorang doktor menyatakan. Kerosakan tetap dan  melumpuhkan boleh berlaku beberapa minggu selepas anda mula rawatan.

Osteoporosis boleh berlaku dalam masa beberapa bulan. Steroid menyebabkan 8 peratus pengurangan jisim tulang selepas empat bulan (Ann Int Med, November 15, 1993), bersamaan dengan kesan pada tulang anda jika ovari anda dikeluarkan. Malah dos steroid rendah yang dihidu (400 mikrogram sehari) mengurangkan pembentukan tulang (The Lancet, July 6, 1991).

Dos yang rendah (10-15 mg prednisone) untuk setahun boleh menyebabkan katarak (Surv Ophthalmol, 1986; 31: 260-2).

Steroid topikal boleh mula menyebabkan kerosakan mata atau meningkatkan tekanan selepas dua minggu. Kehilangan penglihatan yang menyeluruh boleh disebabkan hanya dengan menggunakan salap hidrokortison berkepekatan 1% yang boleh didapati secara OTC (BMJ, 20-27 Ogos, 1994).

Steroid sapuan telah menyebabkan sindrom Cushing pada kanak-kanak sebaik sahaja sebulan selepas rawatan telah bermula (Arch Dis Child, 1982; 57: 204-7).

Steroid yang dihidu menyebabkan pertumbuhan lembab pada kanak-kanak selepas enam minggu (Acta Ped, 1993; 82: 636-40. See also, The Lancet, December 14, 1991)

Kematian secara tiba-tiba pada steroid

Steroid, walaupun dalam dos yang rendah, boleh membunuh atau mencacatkan. Unsur biasa dalam kes-kes berikut adalah bahawa dadah tidak digunakan untuk tempoh yang lama tetapi mempunyai kesan yang pantas dan dahsyat.

Steroid telah menyebabkan James Hart mengalami osteoporosis dalam tempoh tiga bulan dan membunuhnya dalam satu tahun. Pada bulan Julai 1994, James Hart telah didiagnosis sebagai mempunyai fibrosing alveolitis, penyakit paru-paru. Imbasan badan menggunakan pewarna pada masa yang menunjukkan bahawa dia adalah yang sihat, dengan setiap organ lain selain paru-paru dalam keadaan yang baik. Sehingga musim bunga itu, dia akan menjadi seorang pemain golf yang berminat, bermain pusingan golf secara penuh dua kali seminggu. Dia telah diberikan terapi oksigen di rumah, ditambah dengan 12 tablet 5 mg prednisolone sehari. Dadah ini bertujuan untuk memberi badan beliau rangsangan, untuk membantu beliau menambah berat badan. Dalam tempoh sebulan, walau bagaimanapun, berat James meningkat secara mendadak, kembung secara tidak sekata pada semua bahagian. Kulitnya menjadi sangat nipis dan lengan dan tangan beliau telah berubah menjadi warna ungu, lebam jika di sentuh sedikit. Walaupun steroid tidak mengurangkan masalah paru-paru kepada apa-apa peringkat, dan dos buatnya telah dikurangkan kepada separuh dalam tempoh sebulan, James mengalami perubahan mood yang teruk, dan tidak lama selepas itu lehernya dan belakangnya menjadi bentuk yang cacat, biasanya dipanggil bonggol kerbau, kesan sampingan terkenal steroid.

Lima bulan selepas dia bermula rawatan steroid, James telah lumpuh dan tidak berupaya, dengan sakit belakang dan rusuk; akhirnya, keluarga beliau mendapati dia mempunyai tulang yang patah dan  tulang rusuk-sangkar yang rosak disebabkan oleh osteoporosis. Beliau tidak lagi boleh pergi ke tandas sendiri, dan sebulan kemudian, dia menghidap kencing manis dan mengalami masalah hati.

Pada awal bulan Jun 1995 dia tidak lagi boleh makan kerana ulser mulut dan gusi, yang lambat untuk sembuh. Satu bulan kemudian-tepat setahun selepas dia bermula rawatan steroid-James meninggal dunia akibat kegagalan hati, pankreas dan buah pinggang. Apabila dia mati, keluarganya tidak dapat memegang tangannya, kerana ia akan merosakkan kulit dan menyebabkan saluran darah bocor. Pada sijil kematiannya, tidak hairan penyakit paru-paru yang dialami tidak dianggap sebagai punca utama kematiannya.
(sumber : http://www.heraldscotland.com/sport/spl/aberdeen/steroid-victims-say-gps-gave-no-warning-1.653371)

Steroid membunuh  Lexie McConnell yang berusia sembilan tahun selepas hanya lima setengah minggu. Pada bulan Ogos 1993, Lexie telah didiagnosis sebagai mempunyai TOXOPLASMOSIS. Perunding meletakkan beliau pada 80 mg sehari prednisolone. Serta-merta, dia mengalami kesan sampingan yang teruk seperti berat badan meningkat mendadak, sakit yang teruk, lubang-lubang di lidahnya dan najis yang hitam. Selepas hampir sebulan, pada rayuan ibu bapanya, doktor kemundian secara cepat menurunkan dos kepada 60 mg, 40 mg, 20 mg. Dalam kesakitan, Lexie telah dibawa ke hospital, di mana ditemui dia akan terjangkit cacar air. Empat hari kemudian, beliau meninggal dunia. Beberapa tahun kemudian, seorang pakar mata mengisytiharkan bahawa penggunaan antibiotik sebenarnya dan sepatutnya di beri dan boleh membersihkan jangkitan itu
(sumber : http://www.guardian.co.uk/lifeandstyle/2001/jan/02/healthandwellbeing.health)


PENAFIAN : Maklumat yang diberikan dalam artikel ini adalah untuk tujuan maklumat sahaja. Ia tidak bertujuan untuk digunakan untuk merawat atau mendiagnosis keadaan perubatan. Jika anda merasakan bahawa anak anda mungkin menderita dengan Ketagihan Steroid Topikal sila rujuk Pakar Kesihatan dan Penjagaan Profesional berkelayakan untuk panduan awal pelan rawatan. Ungkapan mereka yang ditemubual 'tidak semestinya mewakili pandangan pengarang dan ia di siar untuk manfaat kepada orang lain yang mempunyai pengalaman yang sama.

Categories: ,

1 comments:

Nor Chitriayu said...

MAKLUMAT YANG SANGAT BERGUNA, TERIMA KASIH.

HINDARI DARI PENGGUNAAN STEROID, GUNAKAN SUPPLEMENT YANG MENGGUNAKAN BAHAN2 SEMULAJADI. BOLEH LAWATI BLOG SAYA DI www.jagasihat.blogspot.com
SAYA JUGA MEMBEKALKAN SUPPLEMENT MENGIKUT KEPERLUAN ANDA SAHAJA...
:)
ATAU BOLEH HUBUNGI SAYA (WASSUP/WECHAT) DI 019-4110544 UNTUK SUPPLEMET SUGGESTION...