Wednesday, October 9, 2013

Posted by NAAE Admin on 6:17 PM No comments

Agensi Keselamatan Ubat-ubatan dan Produk Kesihatan di UK - Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA) telah mengeluarkan perkembangan terbaru keselamatan dadah untuk krim akueus (Drug Safety Update for Aqueous Cream) pada 27 Mac 2013.

MHRA adalah agensi kerajaan yang bertanggungjawab untuk memastikan ubat-ubatan dan peralatan perubatan berkerja dengan baik dan di dapati selamat. The MHRA telah mengeluarkan amaran rasmi bahawa krim akueus boleh menyebabkan kerengsaan kulit, terutamanya pada kanak-kanak yang mengalami ekzema, yang mungkin disebabkan oleh sodium lauryl sulfate (SLS), yang terkenal sebagai bahan perengsa kulit.

Berikut adalah maklumat lanjut dan perkembangan terbaru keselamatan penggunaan krim akueus:
http://www.mhra.gov.uk/Safetyinformation/Safetywarningsalertsandrecalls/UKsafetyPublicAssessmentReports/CON251956

Ini tidak akan, kita nafikan, sebagai berita baru yang penting kepada ahli-ahli NAAE. Malah sejak penubuhannya pada 2011, garis panduan bagi pengurusan ekzema atopik pada kanak-kanak yang kami syorkan dengan jelas menyaran supaya ibubapa tidak menggunakan BP krim akueus atas sebab pengetahuan kami tentang penyelidikan oleh Profesor Mike Cork dan pasukannya di Sheffield (diterbitkan pada 2003) menunjukkan bahawa  krim akueus adalah perengsa untuk kanak-kanak.

Kemudiannya kami merujuk hasil kajian yang dijalankan oleh Profesor Richard Guy dan pasukannya di Universiti of Bath telah diterbitkan dalam British Journal of Dermatology pada 2010.

Dalam kajian ini, sukarelawan yang tidak mempunyai ekzema sendiri yang menggunakan krim akueus untuk lengan mereka dua kali sehari, meninggalkan selama 10 minit, selama 4 minggu.

Kesan kemudian diukur dengan menggunakan ujian makmal - membandingkan kulit dirawat dengan krim akueus bersebelahan kulit yang tidak dirawat. Pasukan penyelidikan mengukur ketebalan perbandingan lapisan luar kulit (kornea strata) dan diuji untuk kehilangan air transepidermal.

sodium lauryl sulfate dan halangan kulit
Keseluruhan kawasan yang telah 'dirawat' adalah 12% lebih nipis daripada kawasan-kawasan yang tidak dirawat. Terdapat juga purata peningkatan 20% dalam kehilangan air melalui kawasan yang 'dirawat' yang telah menjadi nipis. Kajian ini juga menunjukkan satu bahan dalam krim akueus sebagai melakukan kerosakan - sodium lauryl sulfate, "surfactant" keras yang benar-benar tidak mempunyai tempat dalam krim bertujuan untuk merawat ekzema.

Malah Persatuan Ekzema Kebangsaan UK telah menemuramah Prof Richard Guy dan juga Prof Mike Cork bagi mendapatkan pendapat klinikal mereka.

Prof Guy telah mengesahkan kepada kami: 'krim akueus mengandungi 1% sodium lauryl sulfat (SLS) dan ini adalah bahan yang kami percaya, menyebabkan kerosakan kepada halangan kulit'

Majoriti krim emolien lain di Eropah tidak mengandungi SLS dan merupakan produk yang selamat dan berkesan. Adalah lebih baik untuk ibubapa memeriksa label apa-apa krim emolien untuk mengesahkan bahawa ianya tidak mengandungi SLS. '

Prof Cork bersetuju: 'kajian ini adalah yang terbaik (dari kumpulan Profesor Richard Guy) yang menunjukkan bahawa kerosakan krim akueus kepada halangan kulit walaupun sukarelawan yang tidak pernah mempunyai ekzema atopik.

Krim akueus mungkin menyebabkan kerosakan lebih teruk pada halangan kulit pada kanak-kanak dan orang dewasa yang mengalami ekzema atopik. Krim akueus tidak boleh digunakan sebagai  emolien atau pelembab kerana ia mungkin memburukkan lagi, dan bukannya memperbaiki ekzema tersebut. '

PENAFIAN : Maklumat yang diberikan dalam artikel ini adalah untuk tujuan maklumat sahaja. Ia tidak bertujuan untuk digunakan untuk merawat atau mendiagnosis keadaan perubatan. Jika anda merasakan bahawa anak anda mungkin menderita dengan Ketagihan Steroid Topikal sila rujuk Pakar Kesihatan dan Penjagaan Profesional berkelayakan untuk panduan awal pelan rawatan. Ungkapan mereka yang ditemubual 'tidak semestinya mewakili pandangan pengarang dan ia di siar untuk manfaat kepada orang lain yang mempunyai pengalaman yang sama.
Categories:

0 comments: